JE TO TĚŽKÉ NA KRUHU?
Pojďme všechna úskalí rozpitvat, dokud je mám v živé paměti!
Hlava to nebere
Možná si jako dřív já říkáte, že na to logicky vyzrajete. Ano, někdo takový existovat musí.
I tak ale budete rychlejší, když tu logiku vypnete a kapacitu věnujete do naslouchání lektorovi.
Centrování
Srovnat hlínu tak, aby pod rukama nikam neuskakovala. V podstatě stačí tlačit a hlína se má srovnat.
Není to easy
Navíc to každý hrnčíř dělá jinak. Obrňte se. Najdete tisíc návodů a možná začnete bublat.
Obvyklý postup
Uvidíte, že hrnčíři hlínu zvedají do kužele a ztlačují zpátky dolů. Tohle slouží k promasírování hlíny, není to ale základ centrování.
Tip 1: Pokud to taky zkoušíte a nedaří se vám to, radši zvolněte. Měňte tvar jen trochu a v každém tlaku, který zkoušíte, setrvejte.
Množství hlíny
Čím více hlíny máte, tím víc budete bojovat.
Začněte s menším kouskem. Ne tak malým, aby se vám špatně držel.
Vlhkost hlíny
Čím vlhčí hlína, tím jednodušší centrování.
Výrobky se ale můžou zbortit. Používejte hlínu z balíku. Pokud si chcete pomoct vlhčí hlínou, nepřehánějte to při točení s vodou.
Tvarování
Další krok je udělat díru a začít tvarovat.
Postupně zpomalujete otáčky, uvolňujete svaly a snažíte se být citlivější. Už je tu romantika!
Na začátek zkoušejte nějaké mističky.

Pomalu
Spousta mých problémů vznikla pospícháním. U vytahování jde o nejčastější chybu.
V tomhle vám může uškodit pozorovat profíky, protože ti umí postupovat na hraně a nasadíte si do hlavy tempo, které ještě neudržíte.
Líbí se mi toto pravidlo:
Hlína by se vám měla dvakrát protočit v prstech na jednom místě, než ji povytáhnete výš.
Už to jde?
Super! V tom případě nastal čas zkusit něco dvakrát většího. A sranda začíná znova :-)
V téhle fázi jsem teď já. Abyste eliminovali frustraci, doporučuju nejančit a zvyšovat hmotnost hlíny postupně.
Prosím, připomínejte mi to. :-)